logo-FES-sans-fond

ПРОЕКТ „FeSport“ 

Национална спортна академия „Васил Левски“ е партньор по проект 

Европейски фестивал на спорта (feSport) 

Финансиран от Европейската комисия

Фестивалът „feSport“ ще се проведе в периода 31 юли до 9 август 2024 год. по време на Олимпийските игри в Париж. Координатор на проекта е френската организацията INSEP (Национален институт по спорт, експертиза и ефективност).

Проектът “feSport” е финансиран от Европейската комисия и е с продължителност от една година. Една от основните цели на фестивала  е популяризиране културата, ценностите и предимствата на Европейският съюз, чрез спорта. Други цели които проекта си поставя са повишаване осведомеността за спорта като средство за здраве и равенство, да се покаже спортната култура на страните партньори по проекта от ЕС и да се даде възможност за обмен на знания между различните страни. За да се осъществят целите на проекта INSEP обедини девет организации, които заедно да проведат фестивала на спорта в рамките на Олимпийските игри през 2024 год., партньорите са:

– Олимпийски център Берлин (Германия)

– Спортният институт на Ирландия (Ирландия)

– Alt Rendiment Barcelona (Испания)

– Център за високи постижения Kuortane (Финландия)

– Център за развитие на Шведската спортна конфедерация в Бьосон (Швеция)

– Център Alto Rendimiento do Jamor (Португалия)

– Institut de haut-performance sportive in Luxembourg (Люксембург)

– Национална спортна академия „Васил Левски“ (България)

– Олимпийски център Форалберг (Австрия)

Програмата на фестивала „feSPORT“ е разделена на две отделни части, те включват дейности през деня и дейности през нощта:

Дейностите  през деня ще се проведът в двора на замъка Винсен, в една от фен зоните на Олимпийските и Параолимпийските игри. Той е отворен за всички и ще включва популярни и традиционни европейски спортни дейности, както и семинари за повишаване на осведомеността. В преддверието на станция RER A във Винсен ще бъде организирана и изложба на спортните култури на партньори в проекта. Дейностите от Национална спортна академия включват народни игри и танци, които имат силно културен и емоционален характер.

Вечерните дейности ще се проведат в пространства обособени за всеки един от партньорите, България ще проведе своята вечерно събитие на 4 август 2024 г. в Българският културен център в Париж, който отваря вратите си за всички българи по време на игрите. Вечерните дейности имат за задача да се създаде обмен между членовете на консорциума и други престижни гости (представители на посолства, спортни ръководители, председатели на асоциации, спортисти и т.н.). Дългосрочната цел е да се установят нови между европейски сътрудничества в областта на спорта.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.